Blauwe lucht

Bijgewerkt op 31 oktober 2022

Voor de echte wolkenliefhebber is een lege blauwe lucht misschien wat gewoontjes, maar er gaat veel meer achter schuil dan je misschien na een korte blik omhoog zou denken!

Het licht wat van de zon op de aarde valt, bevat een breed spectrum aan kleuren. Kleur is niets anders dan de golflengte van het licht. Korte golflengtes zitten aan de paarse/blauwe kant van het zichtbare spectrum, terwijl langere golflengtes meer aan de rode kant van het spectrum dat wij kunnen zien zitten. Als de atmosfeer van de aarde leeg zou zijn, zou het licht van de zon direct in ons oog kunnen vallen en zouden we dit zien als wit licht.

Blauwe lucht
Het zonlicht bevat een breed spectrum aan verschillende kleuren licht. Als dit licht op gasmoleculen valt, verstrooien deze voornamelijk het blauwe licht. Daarom is de hemel blauw. Doordat verstrooiing van licht door de grotere waterdruppels in een wolk voornamelijk naar voren plaatsvindt, zijn de wolken wit: het grootste deel van het zichtbare spectrum wordt in de richting van de aarde doorgestuurd.

Iedereen weet natuurlijk dat de atmosfeer niet leeg is: het bestaat uit een mix van gasvormige, vloeibare en vaste stoffen. Vooral die gassen zorgen voor een verschijnsel dat bekend staat als Rayleigh verstrooiing: de kortere golflengten, zoals blauw licht, worden verstrooid in alle richtingen. Dit blauwe licht geeft de hemel haar kleur. In wolken gebeurt er daarentegen iets anders: hier is sprake van Mie verstrooiing. De waterdruppels, die groter zijn dan moleculen, verstrooien een groot deel van het licht in de doorgaande richting, wat ervoor zorgt dat de wolken er wit uitzien.

Door de verstrooiing van blauw licht in de atmosfeer zijn zonsopkomsten en ondergangen rood.

Deze verstrooiing van blauw licht in de atmosfeer zorgt ook voor de prachtige rode gloed tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Het licht van de zon legt dan een langere weg door de atmosfeer af, waardoor er meer blauw licht verstrooid is geraakt en het licht wat overblijft, voornamelijk rood is. Hoewel het voor onze gezondheid beter is om zo min mogelijk stofdeeltjes in de lucht te hebben, kan stof ook bijdragen aan de mooie rode kleur van voornamelijk de zonsondergang.

WelkeWolk.nl

Over wolken en ander weer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *